My Generation Sucks

30 päivää kirjoja: päivä 13 & 14: lempikirjailijani ja lempikirjailijani paras kirja

Kirjailija: Jose Saramago
Saramagon kirjoitustyyli on aivan omaa luokkaansa: lauseet voivat olla useamman sivun mittaisia, ainoat käytetyt välimerkit ovat pilkkuja ja pisteitä, välillä käytetään isoja alkukirjaimia kuin lisäapuna. Juonen väliin kaikkitietävä kirjailija tuo itsenä ilmi, sanelee omia nokkeluuksiaan ja antaa sellaisia tietoja tarinasta, jotka eivät pelkkien henkilöiden kautta voisi välittyä. Ajoittain myös eksytään itse aiheesta kiemurteleville sivupoluille, joista saatetaan palata takaisin ruotuun hyvinkin töksähtäen. Tarinat ovat useimmiten maagista realismia, normaalista poikkeavia tilanteita ja tapahtumia ei selitettlä, ne vain tapahtuvat ja hahmojen on ne hyväksyttävä.

Näiden ominaisuuksien vuoksi Saramagon tekstit voivat tuntua sekavilta ja väsyttäviltä lukea, mutta minusta koko soppa toimii jotenkin täydellisen soljuvana kokonaisuutena, jota on ilo jäädä lukemaan pitkäksi aikaa. Kaikkitietävän kirjailijan ilmestyessä näyttämölle lupaa minulle yleensä myös naurunpyrskähdyksiä.

Kirja: Jeesuksen Kristuksen Evankeliumi

Juoni: No nimihän sen kertoo: Saramago kirjoittaa oman versionsa siitä, mitä erään Jeesus Nasaretilaisen elämässä tapahtui, miksi ja kuinka.

7186

Kokemus: Olisi helppo ajatella, että ateistina Saramago kirjoittaisi vain rienaavan teoksen (ja ilmestyessään se aiheuttikin melkoisen kohun), mutta tässä on parasta se, että tarina ei tunnu rienaavalta, vaan erilaiselta versiolta. Totta kai hihittelin välillä kirjan pisteliäille valinnoille, mutta pääpaino löytyy kuitenkin aika vakavamielisissäkin oivalluksissa joita kristinuskosta tehdään pitkin tarinaa.

Jumala on lapsellisen oikullinen, Jeesus hyvin inhimillinen ja Saatana surumielisyytensä keskellä viisampi kuin muut. Eikä sivuhahmojenkaan elämänpolku ole ihan niin suoraviivaista ja Jumalan kirkkauden viitoittamaa kuin siinä toisessa versiossa.

Kirja kiteyttää sen, miksi itse en voi hyväksyä käsitystä kristinuskon Jumalasta ja Raamatun oikeellisuudesta. Ja Saramago tekee kiteyttämisen lempeästi, ilman uusateismin hyökkäävyyttä.

7198


Jätä kommentti