My Generation Sucks

30 päivää kirjoja: päivä 18: kirja johon petyin

Blaine Harden: Leiri 14: Pako Pohjois-Koreasta

Juoni: Pohjoiskorealainen vankileirillä kasvanut ja sieltä paennut Shin Dong-hyuk kertoo tarinansa.

Kokemus: Kirja tuntui monin paikoin hyvin ylimalkaiselta ja pintapuoliselta. Leirin tapahtumat ja päähenkilön itsensäkin tekemät kauheudet vain ladeltiin tasaisena virtana lukijalle, eikä kovin kummoisia tunnereaktioita syntynyt. Samaan aikaan tuntui, että kirjalla haettiin sellaista tekopyhää “hyi kamala” -kauhistelureaktiota. Tarina on tosi, mutta se ei tunnu siltä.

Toisaalta tiedostan, että koko elämänsä leirillä eläneelle henkilölle ei ole voinut kehittyä samanlaista perustunne-elämää (jota sitten voisi, halutessaan, avata), kuin tavalliselle pulliaiselle. Tämän vuoksi kirjan kylmyys on ymmärrettävissä. Lisäksi kirjan tasapaksu kieli voi johtua huonosta käännöksestä.


Jätä kommentti